Utflykt till Enåsensgruvan!

Bestämde oss igår att vi skulle fara till Enångersgruvan idag. Gick upp vanlig tid, fikade och åt frukost. Fixade matsäck och stack iväg. Det var jätte dimmigt när vi klev upp men dimman hade lättat när vi for hemifrån.
Micke hade hittat en bra rutt via Google mapp så vi började med att styra kosan till Hassela där vi tankade. Fortsatte sen på 305 en bit mot Delsbo men sen tog vägen en annan riktning. Vi åkte alla möjliga mystiska små grusvägar. Efter en väg hade man gjort roliga skulpturer av gamla träd.
Ett jätte gulligt trähus, undrar vilka som bor där?
Uggla, spöke eller annat mystiskt skogsväsen. Vi blev lite matta när det mulnade på mer och mer ju längre vi åkte. Tänkte ska det nu bli helt grått och tråkigt när vi äntligen tog oss i kragen och kom iväg.
Men som genom ett under sprack himlen upp och solen tittade fram precis när vi kom fram. Kan lugnt säga att man verkligen tappade andan, så otroligt vackert.
Alltså denna turkosa färg på vattnet.
Enåsens guldgruva ligger i Ramsjö, Ljusdals kommun. Mellan 1984 och 1991 bröt Boliden guld i guldgruvan.
Vattnet är kristallklart och medelhavsblått och man ser djupt ner.
Något guld hittar man inte idag och efter att gruvan stängts har Boliden jobbat hårt med att sanera marken och återställa miljön.
Hela området är fortfarande fullt av tungmetaller så det satt skyltar upp att man inte fick rasta hundar i området. Tråkigt, jag som hade tänkt fota hundarna med sjön som bakgrund.
Hundarna fick vackert vänta i bilen medan vi var ute och fotade. Blev inte av att vi fikade här heller som vi hade planerat.
Hörde korpar men kom aldrig så nära.
Varningsskylt.
Stannade sen på ett annat ställe och rastade hundarna och åt vår matsäck.
Hemvägen gick över Naggen, Fanbyn, Stöde och Vigge. Trevlig tur men det blev hela 27 mil.
​Enån