Odling

Jag tycker det är roligt att odla saker man kan äta, chili är både roligt och dessutom är det dekorativt, här är en lista på de olika sorter som jag odlar/odlat.

Chililistan

Nr. och styrkaNamnBeskrivningBild
1De CayenneKlassisk chilepeppar med långsmala, gröna frukter som vid full mognad övergår i rött. De Cayenne är relativt lättodlad och perfekt för växthus eller soliga uteplatser. Stöd plantan med en spaljé i samband att frukter utvecklas. De Cayenne växer normalt till maxhöjd på 45 cm men kan över åren bli betydligt högre. Frukterna kan skördas gröna eller röda. 30000 - 50000 scoville Capsicum Annuum
2SumherHybrid med långa, slanka, aromatiska frukter. Är av typen turkisk chili/paprika, Sivri, och ger stor skörd. Används med fördel i sitt gröna stadium. Blir starkare ju längre tid de får mogna. Odlas i växthus eller i skyddat läge ute. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna regelbundet.
Capsicum annuum
3ArditoHybrid Långsmala, glänsande frukter som helt mogna får en vacker djupröd färg. Fin chilismak med ordentlig hetta. De skördade frukterna har lång hållbarhet. Odlas i växthus eller i skyddat läge ute. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna regelbundet.
4Sugar Rush PeachSugar Rush Peach kommer från arten Capsicum Baccatum och är en medel het chilipeppar sort. Cirka 30.000 scoville. Sugar Rush Peach är en produktiv chilisort. Plantorna blir 90-120 cm höga och ger stora skördar av cigarrformade avlånga frukter som blir 8-10 cm långa. Chilins färg går från ljusgrön till ljusorange/persikofärg vid mognad. Smaken är söt och aromatisk med citrusinslag. Var sparsam med gödning Sugar Rush Peach behöver inte mycket gödning/näring.
5Hungarian Yellow Hot WaxHungarian Yellow Hot Wax är en färgglad chili som kommer från arten Capsicum Annuum och är en mild chilipeppar sort. Cirka 1.000-4.000 scoville. AKA Yellow Wax Pepper. Den här chilin borde alla chili nybörjare odla, lättodlad, tidig och mycket god! Helt perfekt att lägga på grillen eller steka i stekpannan med lite olja och salt. Var sparsam med gödning Hungarian Yellow Hot Wax behöver inte mycket gödning/näring.
6Black Scorpion TongueBlack Scorpion Tongue kommer från arten Capsicum Annuum och är en medel het chilipeppar sort. Cirka 20.000-30.000 scoville.Black Scorpion Tongue är en mycket vacker chiliplanta med frukter i olika färger innan den mognar. Chilins färg går från grön, cremefärgad, lila och purpursvart för att bli djupt röd som helt mogen. Var sparsam med gödning Black Scorpion Tongue behöver inte mycket gödning/näring.
7Jalapeno GiantJalapeño Giant kommer från arten Capsicum Annuum och är en medel het chilipeppar sort. Cirka 4.000-8.000 scoville. Jalapeno Giant är en av de största jalapenosorterna. Jalapeno Giant får frukter som blir upp mot 12 cm långa. Formen är knubbig. Färgen går från mörk grön till djupröd vid full mognad. Skalet är tjockt och saftigt vilket tillsammans med smak och hetta gör Jalapeno Giant till en perfekt allroundchili i köket. Jalapenos går bra att äta gröna men blir sötare och starkare ju mer de får mogna mot rött. Jalapenoplantor blir drygt meterhöga och ger rikliga skördar relativt tidigt. Jalapenos är bl.a. goda i sallader och att lägga på grillen.
8Aji PineappleAji Pineapple kommer från arten Capsicum Baccatum och är en medel het chilipeppar sort. Cirka 10.000-30.000 scoville.Kommer ursprungligen från Peru och påminner om chilisorten Aji Lemon (Hot Lemon). Aji Pineapple har lite större frukter med ett längre skaft och har ett friskt inslag av citrussmak och även en antydan till ananasarom. Plantorna blir stora och buskiga med en höjd på ca 90 cm. Riklig skörd med långa aromatiska frukter. Chilifrukten är tunnväggig och långsmal och blir ca 10-15 cm lång med en grön färg som övergår till klargul vid mognad.
9Jamaican bellEn unik och ovanlig chili som fått sitt namn på grund av likheten med de små klockorna som munkarna använder i buddistklostren kring Himalaya.
Frukterna påminner om Bishops Crown men är större och kraftigare.
Styrkan i denna chili är mild till medel, undersidan och kanterna är milda medan ovandelen och mitten med frö kan bli ordentligt kryddstarka.

Plantan blir ganska kraftig, 90-120 cm hög, men kan behöva stöttas då den bär mycket frukt.
Frukterna blir 7-10 cm tvärsöver och är ganska tunga, färgen går från ljusgrönt till brandgult för att avslutas som djupröda som fullmogna.
10Ice creamIce Cream kommer från arten Capsicum Baccatum och är en medelhet chilipeppar sort.
Cirka 10.000-30.000 scoville.
Ice Cream är en korsning mellan Aji Pinapple och Aji White Fantasy.
Resutatet vart en större och bredare frukt med samma härliga citrus doft och smak som Aji Pinapple.
11AuroraAurora (Capsicum annuum) Aurora är en fantastisk vacker liten chili som passar bra som dekorativ krukväxt.
Plantorna blir ca 40 cm höga och bär stora mängder 3-4 cm långa färgsprakande frukter.
Chilins färg går från grönt till cremevit för att sedan bli lila och orange och slutligen avslutas som röd.
Ofta har plantorna frukt i alla färgnyanser samtidigt och bjuder på ett färgsprakande skådespel.
Chilin är relativt stark med en bitter smak.
12PadroneTapas-peppar. Kallas även Rysk Roulette-chili. Koniska, lätt rynkiga frukter som skördas gröna vid ca 5-8 cm. Vid full mognad övergår de till rött. Varierande styrka på frukterna, 1 av 20 blir riktigt het, övriga relativt milda. Klassisk tapasrätt, stekt eller grillad med havssalt och olivolja. 500-5000 Scoville.
13PoblanoPoblano kommer från arten Capsicum Annuum och är en mild chilipeppar sort.
Cirka 1.500-2.500 scoville.
Används färsk, grillad, rostad eller torkad. Ingår i den berömda mexikanska Molesåsen
14Blue christmasBlue Christmas är en vacker småväxt sort.
Denna chili är medelstark med ett hyfsat bett men lite besk.
Dessutom är den otroligt vacker som planta.
När den får solljus ändrar bladen färg till lila.
Frukterna är lila och blir röda som mogna
15Orange blob habaneroCapsicum Chinense och är en het chilipeppar sort.
Cirka 100.000-150.000 scoville.
Okänt ursprung. Kallades först Habanero Blob Orange. Sannolikt inte släkt med Habanero eftersom den är svagare. Plantan blir ca 50 cm hög. Frukterna mognar frön grönt till orange.
16Bhut orange copenhagenCapsicum Chinense  Bhut Orange Copenhagen eller BOC som den också kallas ger stora oranga frukter. Den är otroligt het och har en scoville på en bra bit över miljonen. Boc har en fruktig smak med massor av hetta.
Perfekt att ha i grytor eller göra aromatiskt pulver av.
17 Pyongyang GochuCapsicum annuum, En chili från Nordkorea.
Plantorna blir runt en meter höga och producerar mängder med 4-6 cm avlånga och uppåtväxande heta chilis.
Chilin påminner om andra asiatiska chilisorter men är relativt kryddstark i jämförelse.
Denna chili går utmärkt att frysa in hel eller mala till pulver eller flakes.
18Satans kiss - Ciliega PiccanteCapsicum Annuum och är en medel het chilipeppar sort.
Cirka 5.000-30.000 scoville.
Satans Kiss även känd som Ciliegia Picante är en liten rund medium het körsbärs peppar. Förlorar cirka 50-60% av styrkan när man använder den i matlagning. Mognar från grönt till rött på ~90dagar 40-50 cm hög
19Rwanda YellowCapsicum Chinense och är en mycket het chilipeppar sort.
Cirka 250000-300000 scoville.
Het och aromatisk bondchili av habanerotyp från det afrikanska landet Rwanda.
Chilin finns över hela landet och odlas både till husbehov och i kommersiellt syfte.
Det finns en röd och gul variant som båda används i den capopulära chilioljan Akabanga och chilioljan Sabana Crystal.
Plantorna blir ca en meter höga och ger rikliga skördar med blekgula heta frukter.
20Large Cherry Red hotCapsicum Annuum och är en mild chilipeppar sort.
Cirka 2.500-5.000 scoville.
Körsbärs peppar, funkar även som prydnads peppar. Väldigt god att ha i sallader och grytor.
21Yaki Blue FawnYaki Blue Fawn kommer från arten Capsicum Chinense och är en super het chilipeppar sort.
Cirka 600.000-800.000 scoville.
Sällsynt. Mycket trevlig planta som är en korsning mellan Bhut Jolokia och Filius Blue. Omogna frukter är lila och mogna rödbruna.
22Thai Hot CulinaryTHAI HOT CULINARY kommer från arten Capsicum Annuum och är en medel het chilipeppar sort.
Cirka 25.000-40.000 scoville.
En riktigt het chili från Thailand.
Ger stora skördar med cirka 10 cm långa smala frukter.
Tunna fröväggar gör den perfekt att torka och göra chiliflakes eller chilipulver av. Växer i kluster med frukterna rakt upp, riktigt bra hetta i dessa tycker jag.
23Facing Heaven Capsicum Annuum Plantorna blir 70-90 cm höga och bär rikligt med 3-6 cm långa koniska upprättväxande frukter. Facing Heavens färg går från grönt till röd vid mognad. Smaken har inslag av citrus och är mycket aromatisk. Hettan kommer snabbt men är relativt snabbt övergående, styrkemässigt är Facing Heaven medelstark ca 30.000-50.000 Scoville. Denna används oftast som torkad i det heta Sichuanköket