Gärdsmyg!

Gärdsmyg är en rolig liten fågel som inte är så lätt att upptäcka.
Men nu har jag lärt mig hur den låter så jag visste att den fanns någonstans runt huset.
Enligt gammal sven folktro är Gärdsmygen en trind, storhuvad liten gynnare som kilar som en liten mus kring rishögar och rotvältor, alltid med den lilla stjärten stolt pekande rätt upp. Namnet har den fått av sin vana att smyga omkring bland gärdsel och risbråtar. Den kallas också för tummeliten och baskakung i Skåne, Thomas i gärdet i Norrbotten, meshätta och gärdsgårdsmesa i Småland, mysing i Kalmartrakten och tummetott i Dalarna. Namnlistan kan göras ännu längre. Om Gärdsmygen berättas samma saga som om Kungsfågeln som ridande på örnens rygg kunde flyga högre än någon annan fågel. 
Pigg och alert liten krabat
Är osäker på om det var en och samma jag såg eller om det var flera.
Gullig är den
och svår att inte tycka om.
Skojig stjärt som står rätt upp.